Marianne Luyer

Onderwijs, de basis van de toekomst!

Espeq is een opleidingsbedrijf in de bouw. Ondernemers in de bouw in Noord Holland ervaarden dat de jongeren die van het ROC afkwamen niet geschikt waren om te werken in de Bouw. Zij hebben een vereniging opgericht, samenwerking gezocht met de bestaande ROC's en een eigen opleidingsbedrijf gestart. Op die manier hebben de ondernemers directe invloed op het curriculum van de opleiding: wat moeten de jongeren leren om goede werknemers te worden en goede vakmensen? Ik vind dit een aansprekend voorbeeld van de 'civil society', mensen nemen zelf verantwoordelijkheid voor de samenleving.

De overheid heeft de laaste decennia van de 20e eeuw veel te veel taken overgenomen van burgers en particulier initiatief. Zo ook in het onderwijs: het hele onderwijs wordt door de overheid verzorgd! Bestonden er vroeger allemaal vakopleidingen in het beroepsonderwijs, door de ROC vorming zijn hele grote scholen ontstaan die zich gingen richten op de ontwikkeling van vaardigheden, en minder op het aanleren van het vak. Daar komt men inmiddels van terug; initiatieven als Espeq, de Sapfabriek, maar ook de werkscholen en de vakscholen, stimuleren die ontwikkeling.

Daar draag ik graag aan bij: samenwerken tussen private en publieke organisaties, het vormgeven van de samenleving, en met name het onderwijs aan jongeren, heeft mijn passie. Immers, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Zijn wij niet verplicht om goed voor onze jongeren te zorgen? Wij moeten ze een toekomst bieden, zodat ze in staat zijn om een zinvol leven op te bouwen. En als daar nieuwe wegen voor nodig zijn: laten we die onderzoeken! Ik breng mijn kennis van het bestaande onderwijsveld in, mijn ondernemerservaring en mijn vermogen om bruggen te slaan tussen verschillende culturen en belangen. Het is een feest om met bestuur en mensen van Espeq te mogen samenwerken: leerzaam en uitdagend!

Sinds 2009 ben ik lid geweest van de Raad van Advies van Espeq (www.espeq.nl). Vanaf 1 januari 2012 ben ik voorzitter van de Raad van Advies geweest. Met ingang van 1 januari 2020 is een nieuwe governance structuur ingevoerd en heb ik afscheid genomen van deze mooie organisatie.

December 2023
ZoMaDiWoDoVrZa
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31