Marianne Luyer

VERUS vh Besturenraad

Behoud van pluriformiteit in het onderwijs en herwaardering van onze eigen christelijke cultuur, vind ik zo belangrijk, dat ik daar een groot deel van mijn tijd aan wil besteden!

De Besturenraad is het centrum voor het bijzonder, christelijk, onderwijs in Nederland. De Besturenraad kent een lange historie; ze behartigde de belangen van het hele bijzonder onderwijs in Nederland, zowel wat betreft de arbeidsvoorwaarden voor haar personeel, als de verdeling van alle onderwijsgelden.

Met de ontzuiling en de horizontalisering zoals wij dat noemen, zijn nieuwe organisaties gevormd die de belangen van het onderwijs moeten behartigen. Ik bedoel hiermee de HBO-raad voor het HBO-onderwijs, de MBO-raad voor het MBO-onderwijs, onlangs is opgericht de VO-raad en een overleg is gaande om een PO-raad op te richten. Deze raden zijn sectorgewijs georganiseerd en de belangen zijn professioneel gericht. Levensbeschouwelijke inbreng is niet of nauwelijks aan de orde.

Daarom is het goed dat de Besturenraad nog bestaat, evenals de KBVO en de KBO, de katholieke besturenorganisaties. Daarnaast zijn er nog enkele besturenorganisaties (algemeen bijzonder en het openbaar). De Besturenraad heeft echter nog leden uit alle sectoren als lid, omdat deze leden het belangrijk vinden dat het bijzonder onderwijs, en in het bijzonder, het christelijk onderwijs blijft bestaan. Zij zijn van mening dat onderwijs, intrinsiek levensbeschouwelijk is. Ook ik deel die mening: geen mens is waardevrij: geen geloof is ook een geloof!

Ik ben voorzitter geweest van 1 maart 2004 tot 1 januari 2010 van deze vereniging. In het veranderende maatschappelijk middenveld is er heel veel te doen voor een bestuur van een dergelijke vereniging. Zowel het bureau als de vereniging moeten zichzelf opnieuw positioneren. Dat betekent dat er een ingrijpend transformatieproces plaatsvindt onder leden en medewerkers. Dit proces geeft naast onzekerheid ook ruimte voor nieuwe inzichten en activiteiten! Het is heel inspirerend om met al deze mensen te mogen samenwerken!

Meer informatie kunt u lezen op de website van de Besturenraad: www.verus.nl

Lees verder:
Tien geboden van een moreel leider
Interview SBM Magazine, maandblad van de Besturenraad
Openingsspeech Moreel Leiderschap 31 oktober 2006
December 2023
ZoMaDiWoDoVrZa
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31