Marianne Luyer

Wie ben ik

Het besef deel te zijn van een groter geheel, maakt gelukkig.

Ook al ben ik een actief en eigenzinnig persoon, de kern van mijn geluk wordt gevormd door het besef, het weten dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Sociale netwerken, de kosmos, familie, geestverwantschap met vrienden, collega's, dat zijn de zaken die mij gelukkig maken.

Ik ervaar dat de mens in essentie bestaat in de relatie met anderen.

Daarom zijn voor mij belangrijk: mijn kinderen, man, ouders, broers, zus, verder familie, vrienden, collega's.

In onze cultuur heb je je familie niet nodig om te overleven (financieel, sociaal), maar toch draagt een goede familieband bij aan je gevoel van geluk en welzijn.

Andere culturen leren ons weer het belang van het onderdeel zijn van een familie. In Nederland zijn we te ver doorgeschoten in het individualistische denken. Uiteindelijk maakt dat niet gelukkig, maar juist de band die bestaat uit twee polen haat-liefde, het gevecht met de ander en met jezelf, die band brengt je dichter bij jezelf. Dat klinkt heel paradoxaal, en dat is het ook, Maar juist in de paradox zit de spanning die leidt tot vernieuwing, tot leven.

Het belang van sociale verbanden, is een centraal thema in mijn leven. Een mens bestaat pas in de relatie tot de ander. De relatie tussen mensen geeft betekenis aan hun bestaan. Dat is dan ook meteen de moeilijkste opgave in het leven: goed omgaan met je naasten.

Ik put energie uit het citaat uit de Bijbel: hebt elkander lief, zoals jezelf! Vanuit aanvaarding van jezelf, kan je geven aan anderen. Je mag anderen niet uitputten omwille van jezelf. Maar wat gebeurt dat veel om je heen! Iedereen mag er zijn, en iedereen moet zichzelf beschermen tegen uitputting, opdat je optimaal kan geven aan de mensen om je heen. Misschien is dat dan ook wel de drijfveer voor mijn werk: iedereen telt mee.

Muziek maken is een heerlijke hobby!

Ik geef heel veel om muziek. Muziek is de verbinding met de ziel. Waar worden te kort schieten, te beperkt zijn, gaat de muziek verder. Ik ben een gelukkig mens dat ik ben opgegroeid met de liefde voor de muziek. We zingen met elkaar, iedereen zit wel op een koor, we spelen piano, orgel, gitaar...... We luisteren graag naar muziek. Het is een manier om jezelf te uiten, om samen te zijn, om te ontspannen en emoties te ervaren.

Ik ben groot geworden achter het kerkorgel, mijn opa was kerkorganist en gaf alle kleinkinderen les. Er zijn maar weinigen die de discipline konden opbrengen om alle lessen te doorstaan, maar ik vond het heerlijk! De ervaring dat jouw handen die prachtige klanken kunnen voortbrengen waarmee de hele kerk wordt vervuld, geweldig!

Later ben ik overgegaan op pianoles, omdat dat instrument iets makkelijker toegankelijk is in het gezin. Nieuwe muziekstijlen ontdekt en inderdaad: met kinderen en familie heerlijk musiceren! Zangles heb ik ook een aantal jaren genoten, en heb zelfs af en toe opgetreden als soliste.

Vanaf 1 januari 2015 zing ik weer mee als 1e sopraan met de Nederlandse Haendelvereniging. Heerlijk. Mooie werken voeren we uit: jaarlijks de Messiah van Haendel, voorjaar 2015 koorreis naar Gent, Dixit Dominus van Haendel, maar ook Stabat Mater van Pergolesi en de 4 Taaveti Laulu van Cyrillus Kreek, heel bijzonder.

Skien, schaatsen, hardlopen, dauwtrappen, etc.

Naast muziek is hardlopen een wekelijkse activiteit om gezond en in een goede conditie te blijven. Het brengt je ook in de natuur, dus ik ervaar dat hardlopen als een echte ontspanning. Dat is belangrijk in het leven, zeker als je je zoals ik heel vaak in spanningsvolle situaties bevindt.

Zodra er ijs is ga ik schaatsen met familie en vrienden. We draaien onze hand niet om voor een toertocht van 35 km! En elke jaar in februari ga ik met mijn gezin en familie en vrienden een week naar Oostenwijk om te skien. Ook daar gaat een hele inspirerende werking van uit. Dat gevoel als je boven op die berg staat, blauwe lucht om je heen en witte sneeuw, uitzichten over Zwitserland en Oostenrijk, geweldig!

En verder genieten we zoveel mogelijk van de natuur in onze vrije tijd: dauwtrappen in de 3e week in Mei, varen, zwemmen, etc.

Bekijk ook mijn persoonlijk profiel (film).

Er is nog veel meer te melden, maar ik volsta met deze schets in vogelvlucht.


Om een indruk te geven van mijn persoonlijk leven, heb ik een paar foto’s uitgezocht. Die zeggen toch het meest!

familie zus broer en schoonzussen

Gezin tijdens 50 jarig huwelijksfeest opa en oma luyerJan en Marianne kanovaren in Almere

Marianne en Jan schaatsend Oostvaardersplassen

met z'n vijven in Canada!
Opa Luyer, Marianne en Jacco, Flevo on Ice in Biddinghuizen

Peter afstuderen

Schaatsen Weerwater Almere


Jan op het terras!


Marianne en Jacco maken muziek!

Met kleinkinderen Teun en Kaat - 2019
Met Opa Luijer en Pa: 3 generaties een lintje!

Om altijd naar uit te kijken: februari Wintersport!
 
December 2023
ZoMaDiWoDoVrZa
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31